Amers­foort gaat dassen beter beschermen tegen auto­verkeer


Update wethouder Van Lammeren

9 juli 2023

Om aanrijdingen met dassen te voorkomen, komen er rasters bij de faunapassage bij de kruising Barchman Wuytierslaan - Birkstraat - Amsterdamseweg. Dat schrijft wethouder Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren) op 6 juli in een collegebericht. Door het plaatsen van de rasters worden de dassen beter beschermd tegen het autoverkeer dat hun leefgebied doorkruist.

Aanrijdingen met dassen

Raadslid Natanja Vreugdenhil stelde in februari schriftelijke vragen nadat er een dode das was gevonden ter hoogte van Birkstraat 133. Zij pleitte voor betere bescherming van de dassen. Uit de update van het college blijkt opnieuw hoe gevaarlijk autoverkeer is voor de dassen. Bij de Birkstraat 133 in Soest is twee keer een dode das gevonden en op de Barchman Wuytierslaan werd vorig jaar juni een das aangereden.

Rasters voor dassen

Van Lammeren schrijft dat bij de kruising BW-laan - Birkstraat - Amsterdamseweg rasters geplaatst worden om aanrijdingen met autoverkeer te voorkomen. Dit wordt nu verder uitgewerkt met een dassenexpert en een verkeersexpert. Het college streeft ernaar om de rasters voor het eind van het jaar te plaatsen.

Gesprek met ecoloog Soest

Verder staat in de update dat de Amersfoortse stadsecoloog met de ecoloog van Soest over de aanrijdingen bij de Birktstraat 133 heeft gesproken. Het is nu aan de gemeente Soest om (al dan niet) iets met deze informatie te doen.

Bekijk onze schriftelijke vragen 'Zorgen om de das? Zorgen voor de das!'

Gerelateerd nieuws

Een referendum over het nieuwe parkeerbeleid

Er komt een referendum over het parkeerbeleid in onze stad en dorpen. Dat heeft de hele gemeenteraad op 4 juli besloten. Ook ...

Lees verder

Vermaak mag nooit ten koste gaan van dierenwelzijn

Wanneer dieren worden gebruikt voor menselijk vermaak of in competities, komt hun welzijn al snel in het gedrang. Als fractie...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief