Vermaak mag nooit ten koste gaan van dieren­welzijn


Nieuws­be­richt

9 september 2023

Wanneer dieren worden gebruikt voor menselijk vermaak of in competities, komt hun welzijn al snel in het gedrang. Als fractie van de Partij voor de Dieren maken wij ons grote zorgen over het welzijn van dieren tijdens de activiteiten op Dorpsfeest Hoogland. We vroegen het college hoe beoordeeld is of Dorpsfeest Hoogland zich houdt aan de Wet Dieren.

Stunts met dieren

Als fractie van de Partij voor de Dieren schrokken wij ons kapot toen we het programma zagen van Dorpsfeest Hoogland. Naast de jaarlijkse Paardensportdag lazen we dat er dit jaar ook ‘stunts met dieren’ gehouden worden. Onder meer met dromedarissen, lama’s, alpaca’s en roofvogels. Het lijkt steeds gekker te worden!

In de Wet dieren staat hoe je met dieren moet omgaan. Dieren moeten vrij zijn van pijn, verwondingen, fysiek en fysiologisch ongerief, angst, chronische stress en beperking van hun natuurlijk gedrag. Het is strafbaar om "zonder redelijk doel" bij een dier pijn of letsel te veroorzaken en de gezondheid of het welzijn van een dier te benadelen. Dieren moeten hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen.

Het feit dat er op een evenement eten en drinken is en medische zorg, zegt niet dat het welzijn van dieren op orde is. Er gaat een hele industrie achter schuil, van fokken, slepen, trainen en sollen met dieren. Dat is niet zichtbaar voor het publiek, maar dat moet je je wel realiseren.

Pijnlijke dwangmiddelen

Zo weten we dat er veel mis is in de aangespannen paardensport. Er worden pijnlijke dwangmiddelen gebruikt om paarden in volstrekt onnatuurlijke houdingen te forceren. Bijvoorbeeld opzetbeugels om het hoofd omhoog te dwingen, het vastbinden van de tong en dubbele hoefijzers. Deze dwangmiddelen staan op gespannen voet met de Wet Dieren. Bekijk het filmpje van Dier&Recht en oordeel zelf!

Wat de fractie van de Partij voor de Dieren betreft, is het welzijn van dieren vele malen belangrijker dan een leuke traditie voor de mens. Bekijk het eens vanuit het belang van het dier, niet vanuit het korte termijn belang van vermaak voor de mens.

Raadslid Natanja Vreugdenhil

Bekijk onze schriftelijke vragen: Naleving Wet dieren tijdens Dorpsfeest Hoogland

Gerelateerd nieuws

Amersfoort gaat dassen beter beschermen tegen autoverkeer

Om aanrijdingen met dassen te voorkomen, komen er rasters bij de faunapassage bij de kruising Barchman Wuytierslaan - Birkstr...

Lees verder

Plan B Café bij Voedselbos Over de Laak

Zondag 17 september worden we om 14.00 uur verwelkomd bij Voedselbos Over de Laak met koffie en thee. We krijgen een rondleid...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief