Een refe­rendum over het nieuwe parkeer­beleid


We gaan graag hierover in gesprek!

5 juli 2023

Er komt een referendum over het parkeerbeleid in onze stad en dorpen. Dat heeft de hele gemeenteraad op 4 juli besloten. Ook wij stemden voor dit referendum, al vonden we het een lastige keuze.

Vorig jaar spraken we af in ons donkergroene coalitieakkoord dat de fietser en voetganger voorrang krijgen in onze gemeente. Daarom is er nieuw parkeerbeleid in de maak. Dat begint met een visie: waar willen we naartoe?

Een van de uitgangspunten is dat het straks niet meer gratis is om de auto op de straat te parkeren. Voor de eerste auto ga je – naar verwachting – een paar euro’s per maand betalen. Heb je een tweede auto, dan zet je die wat verder weg van je huis in een parkeerhub (een parkeergarage of parkeerplaats). Op deze manier komt er ruimte vrij voor natuur. Maar bijvoorbeeld ook voor spelende kinderen en om elkaar te ontmoeten.

Een ander uitgangspunt is dat er in de nieuwbouwwijken minder parkeerplekken komen. Daardoor kunnen er meer huizen komen. Ook komt er meer groen in de wijken.

In gesprek

We weten dus waar we naar toe willen. Hoe het in de praktijk precies wordt, dat gaan we in gesprek met inwoners uitwerken. Ook dat staat in ons akkoord. Wij staan voor de volle 100% achter deze visie en kijken ernaar uit om erover in gesprek te gaan.

Als Partij voor de Dieren zijn we voorstander van het raadgevend referendum. Toch denken wij dat het gesprek met inwoners nog beter is dan een referendum. In een referendum kan je een vraag stellen, maar in gesprek ga je elkaar beter begrijpen en vind je oplossingen.

Een ander nadeel van het referendum is dat kinderen, toekomstige generaties niet kunnen stemmen. Ook de natuur en dieren die hier leven wordt niets gevraagd.

Omdat we het verzoek voor een referendum op een nette manier wilden afhandelen, hebben we toch vóór het referendum gestemd.

Als het inderdaad doorgaat en de uitslag er is, dan is de vraag hoe wij daarmee omgaan. Voor ons als Partij voor de Dieren wegen altijd de meest kwetsbare belangen het zwaarst. Dus die van de dieren, natuur, van onze kinderen en van de toekomstige generaties. Wij zullen nooit kiezen voor de korte termijn mensenbelangen wanneer die deze kwetsbare belangen in de weg staan.

3 redenen waarom nieuw parkeerbeleid nodig is

  1. Het autobezit blijft groeien. Dat is slecht nieuws als je bedenkt dat we de komende jaren duizenden woningen in de bestaande stad bouwen. Als er bij elk huis 1 of 2 parkeerplaatsen moeten komen, dan is er simpelweg minder plek voor nieuwe woningen. Terwijl die juist hard nodig zijn. Parkeerplaatsen onder een gebouw lijken een slimme oplossing, maar per parkeerplek kost dat 30.000 tot 60.000 euro. Dit maakt de huizen voor veel mensen onbetaalbaar.
  2. Zoveel extra auto’s kunnen onze straten niet aan. Dan zouden we nieuw asfalt moeten aanleggen, ten koste van de natuur. Het wordt daardoor natuurlijk ook niet fijner om in onze gemeente te lopen of te fietsen. Daarom hebben we in het coalitieakkoord afgesproken dat de fietser en voetganger op de eerste plek komen.
  3. Het klimaat verandert, daar moeten we rekening mee houden. Er zijn steeds meer warme dagen en vaker hoosbuien. We hebben groen nodig om het regenwater beter op te vangen. Dat werkt ook verkoelend op hete dagen. We willen de natuur meer ruimte geven, om haar sterker te maken. Door de stad nú anders in te richten, is het rond 2050 nog steeds prettig om in Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen te wonen.

Nieuw parkeerbeleid gaat dus over veel meer dan parkeren. Daarom gaan wij de komende maanden graag hierover in gesprek.

Gerelateerd nieuws

Extra geld voor natuurvriendelijk isoleren

Huiseigenaren met een smalle beurs krijgen een bon van € 1.800 om hun huis beter te isoleren. De bon mag alleen besteed worde...

Lees verder

Amersfoort gaat dassen beter beschermen tegen autoverkeer

Om aanrijdingen met dassen te voorkomen, komen er rasters bij de faunapassage bij de kruising Barchman Wuytierslaan - Birkstr...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief