Vragen over ernstige overlast Meridiaan
Indiendatum: 4 nov. 2024
Schriftelijke vragen
Het college wordt verzocht de volgende vragen schriftelijk te beantwoorden:
- Kan het college aangeven hoe vaak de hulpdiensten in de afgelopen vijf jaar zijn opgeroepen in verband met overlast aan de Meridiaan?
- Inwoners vertellen dat er elke paar maanden wel een ruit wordt vernield en dat de kosten voor ruitschade voor rekening van de VVE vanaf 1 januari 2020 tot eind oktober 2024 € 7.000,- bedragen. Erkent het college dat dit inwoners op deze manier financieel de dupe zijn van een openbare orde probleem dat door de gemeente aangepakt zou moeten worden?
- Hoe oordeelt het college over de leefbaarheid van de Meridiaan, is die wat het college betreft op peil, beneden peil of zeer ernstig verstoord?
- Wat doet het met het college om te horen dat inwoners hun woning niet door de voordeur durven binnengaan en dat zij vanwege de dagelijkse stress door de overlast overwegen te verhuizen?
- Wil het college een tijdslijn schetsen van wat er in de afgelopen vijf jaar is gebeurd om de overlast aan te pakken en structureel op te lossen?
- Tegen welke grenzen loopt het college aan bij het aanpakken en oplossen van de overlast? Wat heeft het college van de raad nodig om de problemen voor eens en voorgoed op te lossen?
- Op welke manier zijn inwoners de afgelopen vijf jaar betrokken geweest om mee te denken over de aanpak van de overlast in hun straat?
- Hoe heeft het college in de afgelopen vijf jaar gecommuniceerd richting de inwoners over de aanpak van de overlast? Hoe is aan bewoners teruggekoppeld wat er met hun suggesties is gedaan?
- Suggesties van inwoners waren onder meer: verlichting verbeteren, drempels plaatsen om straatraces tegen te gaan, een samenscholingsverbod, dubbel parkeren van auto’s tegengaan,
een groepsaanpak en een individuele aanpak voor overlastgevers. Zijn er in de afgelopen vijf jaar nog andere suggesties gedaan door inwoners? Wat heeft de gemeente met de suggesties van
inwoners gedaan? - Als fractie zien we een aantal factoren in het gebied die mogelijk bijdragen aan de overlast. Bijvoorbeeld de overkapping aan de gevel, waardoor er vanuit het gebouw geen zicht is op wat er onder de overkapping gebeurt, terwijl er ook vanaf de overzijde van de weg geen gebouw is met goed zicht op deze zijde van de Meridiaan. Ook de goede toegankelijkheid voor autoverkeer kan een rol spelen, omdat overlastplegers en drugsdealers het gebied snel kunnen verlaten
wanneer er politie verschijnt. Ziet het college dit ook als factoren die meespelen in de overlast? Welke factoren aan de gebouwen en de inrichting van de openbare ruimte dragen volgens het college bij aan de overlast? - Welke mogelijkheden ziet het college om de inrichting van de openbare ruimte te verbeteren om de overlast te bestrijden?
- Welke mogelijkheden ziet het college om de winkelstrip een impuls te geven en leegstand tegen te gaan om de overlast te verminderen?
- Is het college bereid om een integraal plan van aanpak te maken waarin staat wat het college op de korte en lange termijn gaat doen om het gebied weer leefbaar te maken? Het doel van dit plan moet zijn dat inwoners zich veilig voelen, dus: geen brandstichting en vandalisme, geen straatraces, geen vuurwerk, geen drugsgebruik en -handel, geen mensen die zich ophouden voor de portiekingangen. Ons verzoek is om voor dit plan alle mogelijkheden om de overlast aan te pakken te overwegen, zoals:
a. het grondig herinrichten van de openbare ruimte
b. het plaatsen van verkeersdrempels
c. extra verlichting
d. het inzetten van cameratoezicht in nauw overleg met de inwoners
e. extra surveillance door politie en/of boa’s
f. een samenscholingsverbod
g. gebiedsverboden voor overlastgevers
h. een groepsaanpak en/of individuele aanpak voor overlastgevers om enerzijds de overlast te stoppen en anderzijds hen perspectief te geven. - Wil het college dit plan voor de zomer van 2025 voorleggen aan de raad, inclusief voorstel voor de benodigde financiële dekking?
- Sommige bewoners denken dat herontwikkeling van het gebied middels sloop- en nieuwbouw een oplossing is voor de hardnekkige problemen met de leefbaarheid. Ziet het college dit als mogelijkheid en wil hij hierover in gesprek met bewoners?
Toelichting
Op 22 oktober spraken bewoners van de Meridiaan in de commissie Bedrijvigheid over de zeer ernstige overlast die zij in hun straat ervaren. Ze vertelden over herhaalde brandstichting, een ontplofte internetkast, een brandbom in de pizzeria, ingeslagen ruiten en ruiten die sneuvelen door vuurwerk, gevechten, illegale straatraces, drugsdeals en gebruik voor de deur, en geluidsoverlast door harde muziek, vuurwerk en geschreeuw. Dagelijks is er overlast en sommige bewoners durven ’s avonds niet over straat te lopen. Anderen durven niet meer door de voordeur hun eigen woning binnen te gaan.
Op 7 oktober werd er brand gesticht en moest de politie vluchten omdat agenten werden bekogeld met vuurwerk. Voor de bewoners van de Meridiaan is dit zeer intimiderend. Als zelfs de politie voor haar eigen veiligheid moet terugtrekken, wat betekent dit dan voor de veiligheid van
buurtbewoners die iets van de overlast zeggen?
De insprekers vertelden dat veel buren de hoop hebben opgegeven. Zij hebben er geen vertrouwen meer in dat de gemeente de overlast gaat oplossen.
Tijdens de commissievergadering vertelde de portefeuillehouder dat de veiligheid in de Meridiaan al veertien jaar “een enorme uitdaging” is en noemde het gebied “één van de meest ingewikkelde stukken van de stad”.
In gesprek met de fractie van de Partij voor de Dieren vertelden de bewoners van de Meridiaan dat sinds januari 2020 maar liefst € 7.000,- aan glasschade na vandalisme is betaald door de VVE (blok Meridiaan nummers 16 t/m 34). En dit is nog niet alles, want een deel van de ruitschade valt vanwege de splitsingsakte voor eigen rekening van woningeigenaren. Ook is dit exclusief de kosten voor noodplaatsingen door de politie, die worden verhaald op de eigenaar van het pand/de woning.
De overlast veroorzaakt dag in, dag uit, enorme stress. Inwoners vertelden onze fractie wat dit met hen doet: “Je staat voortdurend aan, je kan niet ontspannen in je eigen woning, je vraagt je voortdurend af wat je nu weer hoort of ziet.”
Op 14 oktober, tijdens een netwerkbijeenkomst voor De Kruiskamp-De Koppel die door de gebiedsmanagers werd georganiseerd, hebben de inwoners hun zorgen gedeeld. Ze hadden het gevoel dat de gebiedsmanagers goed naar hen luisterden en welwillend waren, maar over
onvoldoende mogelijkheden beschikten om de situatie structureel te verbeteren.
De fractie van de Partij voor de Dieren is geschrokken van de ernst van de overlast waarover de inwoners vertelden en ook over het feit dat het al veertien jaar (!) niet gelukt is om de situatie te verbeteren. Wij roepen het college op om zo snel mogelijk met een integraal plan van aanpak te komen, want we mogen deze mensen niet aan hun lot overlaten. Dit kan niet zo langer!
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Vragen over beschermen van de natuur bij aanleg doorfietsroute
Lees verder