Geen jacht op Amers­foortse gronden


Schrif­te­lijke vragen

Indiendatum: 15 mei 2023

Het college wordt verzocht de volgende vragen schriftelijk te beantwoorden:

  1. Zijn er gronden in de Eempolder die aan Amersfoort toebehoren, waarop het besluit van de Raad van State betrekking heeft?
  2. Zijn er naast de gronden in de Eempolder ook andere gronden die aan Amersfoort toebehoren en waar mogelijk vossen en andere dieren worden afgeschoten?
  3. Heeft het college de pachters van deze grond en de jagers op de hoogte gebracht van het verbod op de jacht op deze gronden?
    • Zo ja, kan het college inzage geven in de wijze waarop, bijvoorbeeld door betreffende correspondentie te delen?
    • Zo nee, is het college bereid de pachters van deze grond en de jagers zo snel mogelijk op de hoogte te stellen van het verbod? En wil hij correspondentie hierover delen?
  4. Handhaaft de gemeente het jachtverbod op de gemeentelijke gronden?
    • Zo ja, op welke manier? Graag zo specifiek mogelijk beantwoorden hoe en met welke middelen, inzet en frequentie de gemeente het jachtverbod handhaaft.
    • Zo nee, is het college bereid zo snel mogelijk met de handhaving van het jachtverbod te beginnen? Graag toelichten hoe en met welke middelen, inzet en frequentie de gemeente het jachtverbod gaat handhaven.
  5. Mocht het jachtverbod juridisch nog niet geregeld zijn, wat is de planning hiervan?
  6. Hoe gaat de gemeente de jacht op vossen en andere dieren ontmoedigen op plaatsen waar hij geen eigenaar van is?

Toelichting

Tot onze schrik hebben wij op donderdag 11 mei vernomen dat de Raad van State heeft besloten dat vossen in de Eempolder weer mogen worden afgeschoten. De jacht zou de weidevogel beschermen tegen predatie door de vos. Maar uit onderzoek blijkt dat de reden van de terugloop vooral gezocht moet worden in de afname van geschikte leefgebieden voor weidevogels als gevolg van de intensieve veehouderij.

Toch gaf de provincie Utrecht op 3 mei toestemming om de vos af te schieten, waarop de Faunabescherming, Animal Rights en stichting Fauna4Life naar de rechter stapten. De organisaties stellen dat het afschieten van de vos geen effect heeft en de provincie de ontheffing niet goed heeft onderbouwd. Vervolgens besliste de rechter op 4 mei dat de ontheffing werd bevroren. Door de uitspraak op 11 mei mag de vos worden afgeschoten. Er loopt op dit moment nog een bodemprocedure.

In het coalitieakkoord ‘Akkoord!’ staat: “Amersfoort staat geen jacht toe op zijn gronden en ontmoedigt het op plaatsen waar het geen eigenaar van is.” De fractie van de Partij voor de Dieren wil graag van het college weten hoe hij deze afspraak uitvoert, specifiek gezien de actuele en urgente situatie rondom de vos en ook in het algemeen voor alle andere dieren.

Indiendatum: 15 mei 2023
Antwoorddatum: 6 jun. 2023

Vragen & antwoorden van het college

Afgestemd portefeuillehouder(s)

Wethouder Johnas van Lammeren

1. Zijn er gronden in de Eempolder die aan Amersfoort toebehoren, waarop het besluit van de Raad van State betrekking heeft?

Er wordt in wet- en regelgeving een onderscheid gemaakt tussen plezierjacht en jacht in het kader van populatiebeheer of schadebestrijding. Beide vormen van jacht worden door de Gemeente Amersfoort niet toegestaan op eigen gronden, en ontmoedigd op gronden waar de gemeente geen eigenaar is. De Provincie Utrecht is het bevoegd gezag ten aanzien van de handhaving en toezicht op de regels over jacht. Zij kunnen ontheffingen verlenen aan wildbeheereenheden om te mogen jagen op bepaalde diersoorten binnen de provincie, in het kader van schadebestrijding of populatiebeheer. Binnen de kaders van de wet kan een grondeigenaar jacht toestaan of niet. De Gemeente Amersfoort heeft geen jachtrechten afgegeven voor gronden waarvan zij eigenaar is.

2. Zijn er naast de gronden in de Eempolder ook andere gronden die aan Amersfoort toebehoren en waar mogelijk vossen en andere dieren worden afgeschoten?

Zie antwoord bij vraag 1. Verder is er een aantal gebieden verpacht. In die pachtcontracten zijn geen aanvullende voorwaarden opgenomen over de jacht. Er zijn voor zover dat is na te gaan geen jachtrechten voor deze gebieden afgegeven. Er is ook een gebied waar de gemeente Amersfoort eigenaar is, maar het beheer in handen is van Utrechts Landschap. Zij voeren een nee-tenzij beleid ten aanzien van ganzen- en reewildbeheer in overeenstemming met het beleid van de Provincie Utrecht. Dat houdt in dat er geen dieren geschoten worden, tenzij er sprake is van een aantal vooraf vastgestelde criteria (zoals onnodig lijden, schade of aanrijdingen) en alternatieven zijn onderzocht. Het is niet uitgesloten dat er ook in andere gebieden complexe zaken spelen rondom beheer en eigendom, zoals in het geval van Bloeidaal noord. In de uitvoeringsagenda bij het dierenwelzijnsbeleid dat op dit moment in ontwikkeling is, is het college voornemens op te nemen dat deze situaties in kaart worden gebracht.

3. Heeft het college de pachters van deze grond en de jagers op de hoogte gebracht van het verbod op de jacht op deze gronden?
Zo ja, kan het college inzage geven in de wijze waarop, bijvoorbeeld door betreffende correspondentie te delen?
Zo nee, is het college bereid de pachters van deze grond en de jagers zo snel mogelijk op de hoogte te stellen van het verbod? En wil hij correspondentie hierover delen?

Er is geen recente correspondentie van de gemeente met pachters en jagers over dit onderwerp. Er zijn geen jachtrechten afgegeven voor gebieden die verpacht worden door de gemeente.

4. Handhaaft de gemeente het jachtverbod op de gemeentelijke gronden?Zo ja, op welke manier? Graag zo specifiek mogelijk beantwoorden hoe en met welke middelen, inzet en frequentie de gemeente het jachtverbod handhaaft. Zo nee, is het college bereid zo snel mogelijk met de handhaving van het jachtverbod te beginnen? Graag toelichten hoe en met welke middelen, inzet en frequentie de gemeente het jachtverbod gaat handhaven.

Er worden geen jachtrechten uitgegeven op gronden waar de gemeente eigenaar van is. Illegale jacht is een overtreding van de Wet Natuurbescherming. Voor de handhaving is de Provincie Utrecht bevoegd gezag en dit wordt uitgevoerd door de RUD Utrecht. Zij voeren gebiedscontroles uit waarbij ook gekeken wordt naar tekenen van illegale jacht en stroperij.

5. Mocht het jachtverbod juridisch nog niet geregeld zijn, wat is de planning hiervan?

In het dierenwelzijnsbeleid dat op dit moment in ontwikkeling is, is het college voornemens om als beleid op te nemen dat er geen jachtrechten worden uitgegeven op gemeentelijke gronden in Amersfoort en dat de gemeente jacht ontmoedigt op plaatsen waar het geen eigenaar van is.

6. Hoe gaat de gemeente de jacht op vossen en andere dieren ontmoedigen op plaatsen waar hij geen eigenaar van is?

De Provincie Utrecht is bevoegd gezag ten aanzien van jacht. Bij deze partij brengen de adviseur dierenwelzijn en de stadsecoloog namens Amersfoort het Amersfoortse standpunt ten aanzien van jacht voor het voetlicht. De gemeente is betrokken als stakeholder bij de huidige herziening van het beleid rondom jacht in de provincie Utrecht. Daar wordt vanuit dierenwelzijn benadrukt dat de gemeente Amersfoort geen jacht wil toestaan binnen de gemeente.