Extra geld voor natuur­vrien­delijk isoleren


5 juli 2023

Huiseigenaren met een smalle beurs krijgen een bon van € 1.800 om hun huis beter te isoleren. De bon mag alleen besteed worden bij bedrijven die dat op een natuurvriendelijke manier doen.

Samen met ChristenUnie, GroenLinks en Partij van de Arbeid dienden we de motie in ‘Inzet overschot energietoeslag 2022’. Van het geld voor de energietoeslag vorig jaar is 2 miljoen overgebleven. Dat zetten we nu in om huiseigenaren met een inkomen tot 150% van het minimumloon te helpen om hun huis te isoleren. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde op 4 juli voor de motie, het college gaat ermee aan de slag.

Diervriendelijk isoleren

Als Partij voor de Dieren hebben we het belang van diervriendelijk isoleren onderstreept. Bij na-isoleren worden onder hoge druk kleine plastic bolletjes in de spouwmuur gespoten. Vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen die in de open ruimte rusten, hebben geen schijn van kans om aan het gelijmde isolatiemateriaal te ontsnappen. Ze sterven een nare dood.

Door natuurvriendelijk te isoleren wordt voorkomen dat dieren onbedoeld worden gedood. Het bedrijf maakt flappen voor de openingen, bijvoorbeeld in de spouwmuur. De dieren kunnen hierdoor nog wel naar buiten vliegen, maar niet meer terug naar binnen. Vanzelfsprekend gebeurt dit niet in het broedseizoen van vogels en ook niet tijdens de winterrust van vleermuizen. Pas daarna komt het bedrijf nog een keer langs om het huis te isoleren. Voor de dieren worden nieuwe plekken gemaakt, bijvoorbeeld nestkasten.

Wil jij ook je huis isoleren? Kies dan ook een isolatiebedrijf van de website www.natuurvriendelijkisoleren.nl.

Sociale rechtvaardigheid

Juist mensen met een laag inkomen wonen vaak in huizen die slecht zijn geïsoleerd. Ze betalen een hoge energierekening, waardoor het nóg moeilijker wordt om geld opzij te leggen voor isolatie. We zijn daarom heel blij dat het geld dat is overgebleven van de energietoeslag van vorig jaar nu terechtkomt bij de inwoners die dit het hardst nodig hebben om hun energierekening te verlagen. Sociale rechtvaardigheid is ontzettend belangrijk bij de aanpak van de klimaatcrisis!

Gerelateerd nieuws

Meldpunt Hittestress

Hoge temperaturen hebben ernstige gevolgen voor dieren in de veehouderij. Dieren in weilanden hebben geen schaduw en tijdens ...

Lees verder

Een referendum over het nieuwe parkeerbeleid

Er komt een referendum over het parkeerbeleid in onze stad en dorpen. Dat heeft de hele gemeenteraad op 4 juli besloten. Ook ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief