Hoe lang moeten dieren nog lijden voor vermaak van de mens?


Nog geen einde aan pijnlijke dwang­mid­delen op Dorps­feest Hoogland

19 september 2024

Volgens de Wet dieren mogen dieren niet worden beperkt in hun natuurlijke gedrag en is het strafbaar om zonder ‘redelijk doel’ een dier pijn te doen. Toch worden er aankomende zaterdag opnieuw pijnlijke dwangmiddelen gebruikt tijdens de Paardensportdag van Dorpsfeest Hoogland.

Niemand wil dat dieren lijden. Dorpsfeest Hoogland wil dat niet en ook het Amersfoortse stadsbestuur wil het niet. Want het college vindt een evenement geen ‘redelijk doel’ om een dier pijn te doen, blijkt uit antwoorden op schriftelijke vragen. De gemeente mag een vergunning niet weigeren op basis van dierenwelzijn. En daardoor gebeurt het aankomend weekend opnieuw: tijdens wedstrijden met tuigpaarden worden paarden voor een koets gespannen en moeten ze in een volstrekt onnatuurlijke houding rondjes lopen (anders krijgen ze puntenaftrek). Om dat voor elkaar te krijgen, mogen er pijnlijke dwangmiddelen worden gebruikt.

Het gaat hierbij om opzetteugels, die vast zitten aan een opzetbit. Hierdoor hebben sommige paarden twee bitten in de mond die drukken op de tong en het gevoelige verhemelte. Hun hoofd wordt zo kunstmatig omhoog gehouden. Een neusriem houdt de mond dicht, een staartbeugel drukt de staart omhoog, oogkleppen voorkomen dat de paarden om zich heen kijken. Te lange hoeven en soms dubbele hoefijzers zorgen voor overbelasting van de gewrichten en pezen.

Toen de KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie) enkele jaren geleden verbetering van dierenwelzijn in de aangespannen paardensport eiste, waaronder een verbod op (veel van) deze dwangmiddelen, besloten de verenigingen uit de KNHS te stappen. Zij wilden op de oude voet verder. Precies deze verenigingen houden zaterdag opnieuw hun wedstrijden tijdens het dorpsfeest.

Mijn bezoek aan het dorpsfeest vorig jaar leidde tot ophef. Toen ik het gebruik van de dwangmiddelen door een fotograaf liet vastleggen, werden wij door de vrijwilligers van het dorpsfeest weggestuurd. In plaats van de foto’s te publiceren, besloot ik met vertegenwoordigers van het evenement in gesprek te gaan met als doel om de dwangmiddelen tot het verleden te laten behoren. De vertegenwoordigers van het dorpsfeest lieten mij weten dat ook zij liever geen dwangmiddelen zouden zien op hun Paardensportdag.

Deze week kwam het nieuws dat, ondanks de dialoog, de dwangmiddelen ook dit jaar weer worden gebruikt. Omdat de aangespannen paardensport er niet mee wil stoppen, is de enige manier dat Dorpsfeest Hoogland stopt met de tuigpaardenwedstrijden. Maar afscheid nemen van een traditie van 70 jaar valt het dorpsfeest zwaar. Daarom zullen ook tijdens de aankomende editie opnieuw paarden lijden voor punten in een wedstrijd…

Ondanks Wet dieren, waarom kan dit dan nog?

Volgens de Wet dieren mag een dier niet lijden zonder een ‘redelijk doel’. Als je lijden van dieren ter discussie stelt, wordt het lijden van het dier vaak gebagatelliseerd, in twijfel getrokken of het doel al snel als ‘redelijk’ bestempeld. Terwijl het voor mij heel simpel is: als je claimt goed te zijn voor je dieren, dan stop je met die dwangmiddelen en verander je de wedstrijdpuntentelling. Want zeg nou zelf, is een puntentelling in een wedstrijd een redelijk doel om dieren te laten lijden?

Hoe nu verder? De minister onderzoekt momenteel een verbod op het gebruik van dwangmiddelen in de aangespannen sport. Maar dat verbod kan nog wel even op zich laten wachten. Een andere optie is een rechterlijke uitspraak om de Wet dieren effectief te laten zijn. Dat zou een grote impact hebben op dierenwelzijn in Nederland. Vraag is wanneer en wie deze rechtszaak gaat voeren?

Het duurt te lang

Elke dag lijden er nog dieren voor het vermaak van mensen. Wat het verschil kan maken om dit te stoppen, is maatschappelijke druk: de kracht van vele mensen die het niet meer accepteren dat dieren pijn gedaan wordt.

Natanja Vreugdenhil
fractievoorzitter Partij voor de Dieren Amersfoort

PS Wat vind jij? Mogen dieren pijn lijden voor het vermaak van mensen?

Dit paard heeft last van het gebruik van dwangmiddelen zoals de opzetteugel, de staartbeugel en (trekken aan) het bit. Het paard loopt met een holle rug, een houding die erg belastend is voor het dier. De open gesperde mond laat zien dat het paard last heeft van het bit en probeert de druk op het bit te vermijden.

Bij dit paard worden opzetteugel en bit gebruikt. Het paard is niet vrij om te kiezen hoe hij zijn hoofd houdt. Als hij zijn hoofd naar voren beweegt, doet dat pijn. Door het gebruik van de strakke neusriem kan het paard zijn mond niet open doen. De neusriem en kinketting zitten zo strak dat de huid opbolt tussen de scharmieren van de kinketting (zichtbaar bij inzoomen).

Door de mond te openen geeft dit paard aan dat het ongerief of pijn ervaart. Het paard kan zijn neus niet omlaag of naar voren doen door de opzetteugel. Door de dubbele hoefijzers loopt het paard op een meer uitgesproken manier. Hij tilt zijn voorbenen onnatuurlijk hoog op.

Bij dit paard wordt een bit gebruikt met een hefboomwerking, waardoor grote kracht uitgeoefend kan worden in de mond. De metalen kinketting drukt pijnlijk op de onderkaak. De staart wordt omhoog gedwongen door de staartbeugel, waardoor het paard zijn staart niet kan gebruiken om in balans te blijven. Ook heeft het paard dubbele hoefijzers zodat het meer uitgesproken beweegt. Dit kan schadelijk zijn voor de pezen en gewrichten.

Gerelateerd nieuws

Schriftelijke vragen over beschermen van natuur bij aanleg doorfietsroute

In 2023 werd onze motie 2023-034M ‘Maximale inzet voor natuur en bomen’ aangenomen. Hierin verzochten we rekening te houden m...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief