Néé tegen de weste­lijke rondweg


Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald

Kappen met kappen!

Voor de aanleg van de westelijke rondweg worden 4.000 grote bomen gekapt in het leefgebied van de das, de boommarter, de havik en vele kleinere zoogdieren. De Partij voor de Dieren verzet zich tegen deze natuurvernietiging.

Met de nieuwe weg willen GroenLinks, VVD, D66 en ChristenUnie het autoverkeer tussen de Stichtse rotonde en de Amsterdamseweg de ruimte geven. Maar verschillende experts zeggen dat de weg niet nodig is.

Stille mars

Toch zijn er al 1.700 bomen gekapt om de klus voor te bereiden. Als het plan doorgaat, kost dat nog eens 2.300 bomen.

De Partij voor de Dieren hield op 7 februari 2019 een stille mars tegen de bomenkap. Ook hielden we een 'witte linten actie' om afscheid te nemen van de bomen. Verder deden we mee met de demonstraties van Groen in Amersfoort.

Nieuwe bomen

Om de gekapte bomen te vervangen, zouden er in de Melksteeg in Soest nieuwe bomen worden geplant. Dat is natuurlijk geen echte oplossing. De natuur in Birkhoven heeft niets aan de plant van jonge bomen op een andere plek.

De gemeente zou in 2019 al beginnen met het planten van jonge bomen. Maar 3 jaar na de eerste kap is er nog geen enkele boom geplant!

Ook had de gemeenteraad het college gevraagd om de kap goed te maken met extra nieuwe bomen. Voor elke 4 gekapte bomen zouden er 5 nieuwe bomen terugkomen. Maar dit gaat niet door, want het geld is op.

Geld uit Brussel

Voor de aanleg van de weg is ook niet genoeg geld. Tot nu toe is er namelijk geen enkele aannemer die het plan voor het beschikbare geld kan uitvoeren.

Pro-rail, de organisatie die verantwoordelijk is voor het spoor, heeft subsidie gevraagd aan de Europese Unie. De eerste aanvraag van 2 miljoen is goedgekeurd. Of een tweede aanvraag van (waarschijnlijk) 13 miljoen ook akkoord krijgt, weten we pas in de zomer.

Maar beide subsidies samen zijn sowieso niet genoeg om de rondweg te betalen. Ook is de kans groot dat de kosten nog verder stijgen. Het bedrag is nu al opgelopen tot minimaal 87 miljoen. Daarom komt er pas na de verkiezingen een besluit over dit lastige onderwerp.

Groeiend verzet

De Partij voor de Dieren blijft zich fel verzetten tegen de komst van de westelijke rondweg. We moeten helemaal andere keuzes maken om de aarde leefbaar te houden. Is het wel zo logisch om 4.000 bomen te kappen voor nog meer asfalt? De Partij voor de Dieren vindt van niet!