Plan B Café bij Voed­selbos Over de Laak


10 september 2023

Zondag 17 september worden we om 14.00 uur verwelkomd bij Voedselbos Over de Laak met koffie en thee. We krijgen een rondleiding en de kans om te ervaren hoe het is om in het Voedselbos bezig te zijn.

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos of een ‘eetbare bostuin’ is een productief bos met eetbare, meerjarige gewassen. Het is geen natuurlijk bos en het is geen boomgaard. Het is een ecosysteem met veel diversiteit van gewassen. Het doel is het creëren van een duurzaam ecosysteem dat is opgebouwd uit zeven lagen:

1. grote bomen (7 meter en hoger: hoogstam fruitbomen, notenbomen)

2. kleine bomen (laagstam fruitbomen)

3. struiken (zachtfruit)

4. kruidachtige planten (eenjarige en meerderjarige groenten en bloemen)

5. klimplanten

6. bodembedekkers

7. wortelgewassen en paddenstoelen

De drie ethische principes van de permacultuur.

• Zorg voor de aarde

Het levende bodemvoedselweb is onmisbaar voor al het leven op aarde. Erkennen dat er verbindingen bestaan tussen alles wat leeft, is de eerste stap in het toepassen van permacultuur ethiek.

• Zorg voor de mens

Zorg voor de mens begint met zorgen voor jezelf en verantwoordelijkheid nemen voor jezelf. Dat bouw je uit naar zorg voor je naasten, je kennissen en de maatschappij waarin je leeft.

• Eerlijk delen van de overvloed

De natuur geeft overvloed. Je kan het ervaren als je de eerste zelfgeteelde aardbei van het seizoen eet. Wie een eigen tuin heeft met vooral doorlevende soorten maar ook met éénjarige planten, beseft dat de natuur overvloed geeft. Als je seizoengebonden leeft is dit duidelijk. Het gevoel van overvloed stimuleert ons om het teveel uit te delen, eerst in onze dichtstbijzijnde cirkel maar ook daarbuiten. We geloven immers dat er altijd in onze behoeften wordt voorzien.

Rond 16.00 uur sluiten we af met een (alcoholvrije) borrel.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Vermaak mag nooit ten koste gaan van dierenwelzijn

Wanneer dieren worden gebruikt voor menselijk vermaak of in competities, komt hun welzijn al snel in het gedrang. Als fractie...

Lees verder

Partij voor de Dieren houdt een zwerfvuilactie op het water In Vathorst

Zaterdag 16 september is het World Clean-up Day. En wij doen mee! Van 10.00 tot 12.00 uur gaan we op het water in Vathorst...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief