TreeTags maken waarde van bomen zichtbaar


11 maart 2022

Partij voor de Dieren wil bomen beter beschermen

Met TreeTags op 25 prachtige bomen vraagt de Partij voor de Dieren aandacht voor de waarde van bomen. Op de posters staat informatie, bijvoorbeeld over hoeveel luchtvervuiling de boom afvangt en hoeveel zuurstof de boom levert. De Partij voor de Dieren wil dat de bomen in onze stad beter worden beschermd.

Meer bomen

Bomen geven een thuis aan insecten en grotere dieren zoals haviken, uilen en boommarters. Ze zetten CO2 om in zuurstof, geven verkoeling, houden regenwater vast en helpen tegen luchtvervuiling. Om de stad te koelen en om CO2 op te slaan moeten er meer bomen bij komen.

Dat zegt ook de gemeente, maar toch kan de herplant de bomenkap niet bijbenen. Daardoor zijn er steeds minder bomen in Amersfoort. Lijsttrekker Christian van Barneveld. “In hoog tempo kapt de gemeente duizenden bomen: voor de westelijke rondweg, bij het vernieuwen van straten, om plaats te maken voor woningen en als gevolg van bos- en bomenbeheer.”

Bomenboekhouding

Omdat we onze bomen in Amersfoort hard nodig hebben, moet de gemeente de 'bomenboekhouding' beter bijhouden. De Partij voor de Dieren wil dat er veel meer bomen bij komen dan er worden gekapt. Ook bij nieuwbouw moet de gemeente rekening houden met de bomen en struiken die er al staan.

Ook wil de Partij voor de Dieren dat bomen blijven staan als er gewerkt wordt aan de straten, bijvoorbeeld aan de riolering. Alleen als het écht niet anders kan mag een boom gekapt worden. Een grote boom kan niet vervangen worden door 1 jong boompje. Voor een volwassen boom planten we daarom meerdere bomen terug.

Kappen met kappen

Christian: “Op het grondgebied van de gemeente Amersfoort zijn sinds 2010 al ruim 34.000 bomen gekapt. Om dat goed te maken zouden er 4.000 bomen bij komen, maar de herplant kan de kap niet bijbenen. Er zijn nu 2.500 bomen geplant en het geld is op. Daarom zegt de Partij voor de Dieren: kappen met kappen!"

Bekijk op de kaart op welke bomen de TreeTags zijn geplaatst.

De TreeTag actie is een initiatief van Treeconomics en Pius Floris Boomverzorging.

Gerelateerd nieuws

In gesprek met nummer dertien Bart Beeftink

Bomenrekenmeester en lijstduwer (#13) Bart Beeftink vecht voor groen in Amersfoort. Al tien jaar houdt hij de gemeente bij de...

Lees verder

Duidingsgesprek na de gemeenteraadsverkiezingen

Voorzitter, we leven in een onzekere tijd. We weten niet wat er in de wereld gaat gebeuren met Oekraïne, COVID, de economisch...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief