Groot succes: verbod op pijnlijke weerhaken in Amers­foort


Nieuws­be­richt

22 september 2023

Amersfoort is de eerste gemeente in Nederland waar het gebruik van weerhaken door hengelaars vanaf januari verboden is. Dit is een van de dierenwelzijnsafspraken in de nieuwe huurovereenkomst voor (vis)water die de gemeente Amersfoort en de Hengelsportvereniging Amersfoort hebben getekend.

Amsterdam probeerde al eerder het gebruik van weerhaken te verbieden, maar in Amersfoort is het verbod per 1 januari 2024 een feit! Dat vissen pijn en stress kunnen ervaren staat inmiddels onomstotelijk vast. Het gebruik van weerhaken is zeer dieronvriendelijk: een haak door de lip of door de keel van de vis, die uit alle macht probeert van de haak te komen. Veel teruggezette vissen zijn dan ook beschadigd en verwond.

Diervriendelijker

“Weerhaken veroorzaken leed voor dieren en het is goed dat de vereniging hier mee wil stoppen”, zegt wethouder Johnas van Lammeren (Dierenwelzijn en Duurzame leefomgeving). “In het coalitieakkoord hebben we aangegeven dat het belangrijk is dat de nieuwe afspraken voor dierenwelzijn er komen. De hengelsport heeft veel invloed op het welzijn van vissen. Het was tijd om op een aantal fronten met elkaar de afspraken te vernieuwen en daar heeft de Hengelsportvereniging Amersfoort constructief over meegedacht. Een belangrijke stap om Amersfoortse wateren diervriendelijker te maken is hiermee gezet.”

Nieuwe afspraken voor dierenwelzijn

Naast het verbod op het gebruik van weerhaken zijn ook andere afspraken gemaakt om het dierenwelzijn te verbeteren. Onder meer wordt het gebied waar gehengeld mag worden niet uitgebreid. Het is verboden om te hengelen met loodhoudende gewichten van 15 gram of meer. Ook is voortaan er toestemming nodig voor het organiseren van hengelevenementen met meer dan 50 deelnemers. Verder mag er zonder toestemming geen vis worden uitgezet of weggevangen en worden de ‘visbeheerplannen’ van de hengelsportvereniging voortaan ecologisch getoetst.

Gerelateerd nieuws

Plan B Café: boekbespreking van “Onder de beesten, undercover in de bio-industrie”

In de bio-industrie vinden jaarlijks in Nederland 650 miljoen dieren de dood. Deze toch zeer omvangrijke operatie is zo goed ...

Lees verder

Waarom wij bij het referendum op 22 november JA stemmen

Als partijen in de Amersfoortse Gemeenteraad zijn we ons bewust van onze politieke verschillen. We hebben overtuigingen en di...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief