Gemeenteraad Amersfoort - Algemene beschouwingen
Voorzitter, dank u wel.
De Partij voor de Dieren is zeer tevreden met de begroting zoals deze voorligt. De begroting geeft een goede invulling aan het coalitieakkoord; sociaal voor mens en dier nu en sociaal voor de generaties na ons. Dat is ook exact de reden waarom PvdD vorige zomer in dit college is gestapt.
Voorzitter…een paar highlights van deze begroting.
Ten eerste is Amersfoort diervriendelijker en krijgen ook deze inwoners van de stad de nodige aandacht.
Zo zagen wij dit jaar al:
- controle op stallen tegen stalbranden;
- controle groencompensatie als een onderdeel van de VTH- prioriteiten (vergunning-, toezicht- en handhavingstaken);
- een diervriendelijker convenant met de hengelsportvereniging;
- direct vanaf de start van Vathorst Bovenduist wordt rekening gehouden met 5 gidssoorten (wat natuurlijk een opmaat is naar het deelomgevingsprogramma biodiversiteit);
- de openbare verlichting wordt versneld vervangen en ook is daarbij rekening gehouden met de ecologie;
- bij vergunningverlening wordt veel beter gelet op de WnB (wet natuurbescherming).
Daarbij is en blijft de inzet van het college een sociale en groenere stad. Zo zien we dat bij de inrichting van de openbare ruimte meer rekening wordt gehouden met vergroening om hitte tegen te gaan. Broodnodig voor de leefbaarheid van de stad en inwoners.
Ook kiest dit college ervoor om de stad structureel te verbeteren voor de fietser, voetganger en het openbaar vervoer. En om de dominantie van de auto terug te dringen.
En voorzitter…natuurlijk is dat niet morgen geregeld, en daarom is het des te belangrijker om NU die stappen te nemen. Ook al krijgen we hier te maken met de zorgen van onze inwoners. Dat begrijpen we goed, maar wij zijn ervan overtuigd dat de plannen die nu voorliggen:
- eerlijk zijn;
- uitvoerbaar zijn;
- broodnodig zijn voor een leefbare stad in de toekomst.
Voorzitter, de Partij voor de Dieren ziet dan ook in deze begroting een goede vertaling van het coalitieakkoord. En, zoals gezegd, zien we veel acties op diverse domeinen.
Daarbij wordt per 1 januari de omgevingswet van kracht. En zien wij dan ook uit naar de diverse omgevingsprogramma’s waarin de ambities verankerd worden. Zodat wat wij vandaag doen richting blijft geven aan de toekomst. Want wij vinden het hier en nu belangrijk, maar wegen dat ook altijd af aan de effecten voor later.
En dat brengt mij tot de meerjarenbegroting en de ombuigingen. Amersfoort - en alle gemeenten in Nederland - zijn niet gelukkig met de korting op het gemeentefonds waardoor we in 2026 en 2027 een uitdaging hebben in de begroting.
Dit betekent simpelweg dat we mogelijk pijnlijke keuzes moeten gaan maken. Keuzes die de bestaanszekerheid van mensen direct gaan raken, vandaag of in de toekomst. Bestaanszekerheid is een grondrecht. Mensen moeten erop kunnen rekenen dat er een vangnet is, een vangnet dat hen kan opvangen als het leven tegenzit.
En voorzitter, dat vangnet wordt elke keer een beetje meer afgebroken. Ook weer bij deze bezuinigingen zal dit ten koste gaan van zorg voor onze inwoners. We hebben al tekorten in de jeugdzorg, wachttijden voor hulp, en een woningcrisis waarbij mensen simpelweg geen dak boven hun hoofd kunnen vinden.
Daarbij is de ook bestaanszekerheid op de lange termijn in gevaar. Ik heb het over de voortbestaanszekerheid van alle levende wezens op aarde.
- Nederland is koploper natuurverlies. Door belangen van grote bedrijven en van de bio-industrie jarenlang voorop te zetten, boven de belangen van de natuur, dreigt de zekerheid onder ons bestaan weg te vallen.
- De zekerheid van de natuur die ons helpt voedsel te produceren.
- De zekerheid van een veilig klimaat.
En we weten dat mensen met een smalle beurs – hier en wereldwijd – het hardst geraakt worden door de gevolgen.
Door de bezuinigingen van het Rijk staan we als gemeente voor onmogelijke keuzes. Terwijl bestaanszekerheid een grondrecht is, mogen we tegelijkertijd de voortbestaanszekerheid niet uit het oog verliezen. Investeren in de aanpak van de natuur- en klimaatcrisis is geen luxe, maar een bittere noodzaak.
Daar komt nog bij dat we als gemeente voor een enorme uitdaging staan om onze stad en dorpen voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering. Want de nieuwste KNMI-modellen liegen er niet om: hitte, droogte en wateroverlast komen op ons af. Vitens waarschuwt voor een tekort aan drinkwater binnen nu en zes jaar. Om onze gemeente leefbaar te houden, is nu actie nodig.
Voorzitter, laten we – zoals ons coalitieakkoord zegt – twee generaties vooruit blijven kijken en de belangen van dieren, natuur en toekomstige generaties even hard meetellen als de kortetermijnbelangen van het hier en nu. En laten we bij de opgave van komende jaren altijd de afweging tussen nu en straks in balans houden. Alleen dan is en blijft Amersfoort de mooiste stad van dit land!
Dank u wel.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Toelichting amendement '5V's voor Vathorst-Bovenduist'
Lees verderDebatbijdrage uitwerkingsvoorstel Wind op Isselt
Lees verder